Ο διαδικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος στις παρακάτω γλώσσες
English  |  
German  |  
Spanish  |  
Русский
A-
A+




Τίτλος άρθρου: ΓΚΌΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΣΤΟ ethnos.gr



Κυρίως κείμενο άρθρου: 

Υψηλά κέρδη και προοπτικές από το γκότζι μπέρι

Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των «super foods» αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την καλλιέργειά του στη χώρα μας.


Τρανή εξάλλου απόδειξη για τις προοπτικές που παρουσιάζει η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού αποτελεί η κυοφορούμενη συνεργασία μεταξύ παραγωγών και της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ που ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες συμφωνίες βιομηχανιών με παραγωγούς που επενδύουν σε καινοτόμες και εναλλακτικές καλλιέργειες.

Πρόκειται για μια πρότυπη φάρμα που έχουν δημιουργήσει στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας δύο νέοι παραγωγοί που πριν από 4 περίπου χρόνια αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εναλλακτική καλλιέργεια του γκότζι μπέρι.

Η γαλακτοβιομηχανία ενδιαφέρεται για παραγωγή γιαουρτιού με νέες γεύσεις και αναζητεί παραγωγούς για συνεργασίες με σκοπό την απορρόφηση νωπών φρούτων.

«Τέσσερα χρόνια ασχολούμαστε με την καλλιέργεια του γκότζι μπέρι, εκ των οποίων τα πρώτα δύο ήταν πειραματικά», αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο ένας εκ των δύο παραγωγών που έχουν την πρότυπη φάρμα έκτασης 12 στρεμμάτων στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσαγκάνης.

«Τη μία εβδομάδα συγκομίζουμε 20 κιλά νωπού καρπού, την επόμενη 50 κιλά, τον επόμενη 80 κιλά. Υπάρχει δηλαδή μια διαρκής αύξηση παραγωγής και είναι πιθανόν να πιάσουμε έως και 1,5 τόνο ανά στρέμμα», λέει ο ένας εκ των δύο παραγωγών που έχουν την πρότυπη φάρμα έκτασης 12 στρεμμάτων στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσαγκάνης

«Οι στρεμματικές και οικονομικές αποδόσεις από την καλλιέργεια αυτή είναι καλές και απευθυνόμαστε στην ελληνική αγορά», τονίζει ο Παναγιώτης Τσαγκάνης, επισημαίνοντας ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της καλλιέργειας αποτελεί το γεγονός ότι ο καρπός του γκότζι μπέρι μπορεί και διατηρείται 1-2 χρόνια σε αποξηραμένη μορφή. Μάλιστα, μας λέει πως δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον επένδυση για ειδικό ξηραντήριο, αφού η αποξήρανση γίνεται με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας τον ήλιο.

1η χρονιά συγκομιδής

Η φάρμα τους απαρτίζεται από 3.500 δέντρα και η φετινή χρονιά είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά συγκομιδής. «Η απόδοση φθάνει και ξεπερνά τον 1,5 τόνο γκότζι μπέρι μετά την τριετία, αλλά μέχρι στιγμής η απόδοση στη φάρμα έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας», λέει ο Παναγιώτης Τσαγκάνης, για να προσθέσει ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα οι διαφορές είναι μεγάλες.

Ως τρόφιμο τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση. Νωπό μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο ή σε σαλάτες

«Τη μία εβδομάδα συγκομίζουμε 20 κιλά νωπού καρπού, την επόμενη 50 κιλά, τον επόμενη 80 κιλά. Υπάρχει δηλαδή μια διαρκής αύξηση παραγωγής και είναι πιθανόν να πιάσουμε έως και 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Εφόσον συμβεί αυτό θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι». Η εγχώρια ζήτηση τόσο για νωπό όσο και για αποξηραμένο καρπό είναι μεγάλη και όπως μας λέει ο παραγωγός από τη Μεσσηνία οι τιμές χονδρικής για νωπό καρπό κινούνται στα 10 ευρώ το κιλό και για αποξηραμένο καρπό στα 6-7 ευρώ ανά κιλό.

Υψηλές αποδόσεις
Ξεπερνούν τις 4.000€ ανά στρέμμα τα ακαθάριστα έσοδα

Εντυπωσιακές αποδόσεις υπόσχεται το γκότζι μπέρι, με τα ακαθάριστα έσοδα ανά στρέμμα να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ, δεδομένου ότι η παραγωγή ενός οπωρώνα σε καρπούς φθάνει τον 1,5 τόνο (700-800 κιλά όταν αποξηρανθούν) και τη χονδρική τιμή να κινείται στα επίπεδα των 6-7 ευρώ ανά κιλό.


Το γκότζι μπέρι κατάγεται από τη μακρινή Κίνα, είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του και μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε άγονα εδάφη, απαιτώντας ελάχιστες φροντίδες.

Στην Κίνα μάλιστα έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.

Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ξηρά μορφή και οι εισαγόμενοι αποξηραμένοι καρποί αυτού του φυτού κοστίζουν στη λιανική αγορά περί τα 25 ευρώ το κιλό.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος και παράγει άνθη και καρπούς σε βλαστούς της ίδιας χρονιάς. Οι καρποί του έχουν λαμπερό πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.

Καλλιεργείται με επιτυχία σε μεγάλη ποικιλία εδαφών από βαριά έως αμμώδη, ενώ αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες -30°C, καθώς επίσης και σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40°C.

Επίσης αντέχει στην ξηρασία γιατί αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες η άρδευση είναι απαραίτητη το καλοκαίρι.

Προετοιμασία εδάφους πριν από την εγκατάσταση

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι μια εδαφολογική ανάλυση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί:
Να χρειάζεται λίπανση με τα στοιχεία που είναι σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά φωσφόρου και καλίου.
Διόρθωση του PH όταν είναι όξινο.
Αύξηση της οργανικής ουσίας.
Εξασφάλιση καλής αποστράγγισης με ισοπέδωση ή διάνοιξη καναλιών.
Βαθύ όργωμα για να αυξηθεί η διαπερατότητα του εδάφους στο νερό.

Φύτευση

Οι αποστάσεις φύτευσης να είναι 3-4 μ. μεταξύ των γραμμών και 2,5 μ. φυτό από φυτό, δηλαδή 100 έως 135 δέντρα το στρέμμα.

Ακολουθούν χάραξη και άνοιγμα των λάκκων, οι όποιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από το μέγεθος της γλάστρας του φυτού. Αμέσως ακολουθούν πότισμα και υποστύλωση με πασσάλους 2,5 μ.

Αρδευση: Μπορεί να αντέχει στην ξηρασία, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες είναι απαραίτητο το πότισμα το καλοκαίρι. Το πότισμα γίνεται με σταγόνα ή με μικροεκτοξευτήρες, χωρίς να βρέχονται τα φύλλα για να μην έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών.

Ανάπτυξη των φυτών: Στο στάδιο αυτό πρώτη φροντίδα μας είναι η καταστροφή των ζιζανίων τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και μεταξύ των φυτών. Το πότισμα πρέπει να εφαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλο το καλοκαίρι, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Το κλάδεμα αρχίζει από το πρώτο έτος με την αφαίρεση όλων των πλάγιων βλαστών, εκτός ενός όπου δένεται στον πάσσαλο που έχουμε καρφώσει κατά τη φύτευση. Οταν ο κύριος βλαστός φτάσει το ύψος 1-1,2 μ. κλαδεύεται για να έχουμε πλάγιους βλαστούς. Σε αυτούς τους πλάγιους βλαστούς θα σχηματιστούν τα πρώτα άνθη και καρποί.

Οι χρήσεις του και τα οφέλη για τον οργανισμό

Η γεύση από το γκότζι μπέρι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Στην Κίνα είναι αρκετά διαδεδομένη η σούπα από αυτόν τον καρπό και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό. Ως τρόφιμο τα αποξηραμένα γκότζι παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση.

Τα γκότζι θεωρούνται ως μία από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχουν 370 θερμίδες. Σημαντική είναι η παρουσία της βεταΐνης, μιας ουσίας η οποία βοηθά στην απαλλαγή από το λίπος του ήπατος, ηρεμεί από τη νευρικότητα και ενισχύει τη μνήμη. Ο καρπός και τα φύλλα του λύκιου μπορούν να καταναλωθούν ως:
Νωπός ως φρούτο ή σε σαλάτες.
Αποξηραμένος όπως η σταφίδα.
Τα φύλλα και οι κορυφές των βλαστών μπορούν να γίνουν πράσινη σαλάτα.
Χυμός, μόνος ή με μείγματα με άλλους χυμούς.
Μαρμελάδα με διάφορα φρούτα.
Συστατικό στη μαγειρική.
Τσάι με διάφορα βότανα.
Λικέρ και κρασί είτε παρασκευαζόμενο μόνο από λύκιο είτε σε μείγματα με κρασί από σταφύλι.
Συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες.

Μικρό το κόστος της πρώτης εγκατάστασης

Το κόστος εγκατάστασης, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από γεωπόνους, ανέρχεται σε 800 ευρώ το στρέμμα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος άρδευσης και υπολογίζοντας ότι φυτεύονται 100-120 φυτά ανά στρέμμα.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος και παράγει άνθη και καρπούς σε βλαστούς της ίδιας χρονιάς. Οι καρποί του έχουν λαμπερό πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.

Καλλιεργείται με επιτυχία σε μεγάλη ποικιλία εδαφών από βαριά έως αμμώδη, ενώ αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες -30°C, καθώς επίσης και σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40°C. Επίσης αντέχει στην ξηρασία γιατί αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες η άρδευση είναι απαραίτητη το καλοκαίρι.

Η συγκομιδή του καρπού γίνεται με το χέρι, όταν οι καρποί εμφανίσουν κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία, αφού αποκτήσουν την κατάλληλη γλυκύτητα. Χρονικά η συγκομιδή αρχίζει από τον Ιούλιο μέχρι να πέσουν οι πρώτες παγωνιές. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Στην Κίνα είναι αρκετά διαδεδομένη η σούπα από αυτόν τον καρπό, ενώ παρασκευάζουν επίσης και κρασί.

Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό. Ως τρόφιμο τα αποξηραμένα γκότζι παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση.

Πού θα απευθυνθώ

Παναγιώτης Τσαγκάνης τηλ. 6958492060 Ιστοσελίδα: www.gojiberryfarm.gr, email: [email protected]
Κώστας Νάνος

Login-iconLogin ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης